Plenković i Čović zajedno u Livnu

plenkovicNačelnik Općine Livno Luka Čelan primio je u radni posjet predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića s izaslanstvima. Radni sastanak održan je u vijećnici zgrade Općine Livno na kojem je načelnik Čelan zahvalio premijeru Plenkoviću na dolasku kao i predsjedniku Čoviću. U obraćanju je prenio trenutačnu situaciju u gradu Livnu istaknuvši tri teme o kojima je posebno govorio a tiču se odnosa s Republikom Hrvatskom. Istaknuo je pitanje naknade HEP-a Livnu i Tomislavgradu na ime korištenja vode iz Buškog jezera.

„Mi nismo zadovoljni dosadašnjim načinom i visinom naknade, te se nadamo  da će se to kroz postojeći zakon izmijeniti i vršiti pravičnija isplata budući da tu vodu trenutno koriste tri hidrocentrale na teritoriju RH“, kazao je načelnik Čelan i iznio podatak da je za prošlu godinu Općina Livno po pitanju naknade dobila oko šesto tisuća maraka a Općina Tomislavgrad nešto više od tog iznosa i da su to vrlo mala sredstva s obzirom na površinu Buškog jezera i količinu vode koja ide u sustav RH.

Načelnik je također govorio i o potrebi prekategorizacije dvaju graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj. „Nakon što je Kamensko rangirano u nižu kategoriju prijelaza otežan je razvitak gospodarstva ne samo u Livnu nego i u cijeloj Hercegbosanskoj županiji pa i šire. „Najugroženiji su proizvođači livanjskog sira i suhomesnatih proizvoda koji svoje proizvode moraju voziti na puno udaljenije granične prijelaze da bi ih uvezli u Hrvatsku čime im se troškovi enormno povećavaju“, istaknuo je Čelan. Također je govorio i o graničnom prijelazu Vaganj za koji je Općina Livno zatražila prekategorizaciju u viši rang u odnosu na trenutačni. Čelan je premijeru Plenkoviću zahvalio na dosadašnjoj pomoći od strane Vlade Republike Hrvatske Hrvatima u BiH a napose za potporu projektima u gradu Livnu.

Premijer Plenković je za sve navedene probleme o kojima je razgovarao s načelnikom Čelanom obećao da će se u skoroj budućnosti pronaći cjelovito rješenje kao podrška u razvoju gospodarstva livanjskog kraja.

Inače, ovo je njegov sedmi službeni posjet BiH i ti posjeti, kako je kazao Plenković, nisu samo deklaratorni. „Njima se potvrđuje da je BiH najvažnija, prijateljska, susjedna država s kojom razvijamo izvrsne odnose i s kojom želimo unaprijediti i gospodarsku suradnju i politički dijalog uz rješavanja otvorenih pitanja. Isto tako kao odgovorna država, dajemo potporu Hrvatima kao konstitutivnom ravnopravnom narodu u BiH. Na tom tragu su i aktivnosti na kojima rade i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Središnji ured za Hrvate izvan RH. Kontinuirano se objavljuju natječaji za brojne projekte kako bi se na vrlo operativan način potpomogao razvoj i ostanak Hrvata u BiH“, kazao je Plenković. Istaknuo je problem demokratske revitalizacije koji je istovjetan i u BiH i RH.

„Demografska politika u RH je jednako značajna kao i u BiH. Hrvata nakon popisa iz 2013. godine ima 15 %, oko 535 000 te prema tome moramo učiniti sve da se omogući i uključivanje na tržište rada, nova radna mjesta i revitalizacija gospodarstva bez toga je teško opstati u određenim krajevima“, poručio je Plenković.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović prilikom posjete Livnu je kazao kako se u dogovoru s RH želi ojačati Hrvate u BiH kroz posebnu demografsku strategiju. „Želimo posebno naglasiti izradu demografske strategije hrvatskog naroda koja će se raditi u Republici Hrvatskoj, pri čemu će Hrvati zauzeti posebno mjesto kao konstitutivni narod u BiH. Sada trebamo promijeniti proces i ojačati ambijent za normalan život, tako da mladi ljudi ostaju kako bi revitalizirali ovaj proces“, rekao je Čović. Svoje zadovoljstvo kontinuiranom posjetom Hrvatima u BiH od strane Vlade Republike Hrvatske izrazila je i predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto. Zahvalila je na tome premijeru Plenkoviću i cijelom izaslanstvu a u izjavi za medije posebno je istaknula značaj skorog otvaranja konzulata RH u Livnu. “Raduje me što postoji dobra suradnja. To puno znači za ljude ovdje, ali i za gospodarstvo gdje ćemo raditi i na rješavanju svih drugih pitanja koji bi podigli odnose i na višu razinu kazala je Krišto. Izaslanstvo na čelu s premijerom Plenkovićem na sastanku u zgradi Općine pozdravio je i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić zahvalivši na dosadašnjoj potpori izrazivši nadu da će suradnja i u buduće biti na obostrano zadovoljstvo. Sastanku su bili nazočni i ministri Vlade Hercegbosanske županije iz reda HDZ-a BiH. Nakon sastanka u Općini visoko izaslanstvo uputilo se u posjet SSS „Silvije Strahimir Kranjčević“ gdje su obišli radove za koje je sredstva osigurala Vlada RH.

Galerija fotografija