Proslavljena dvadeset šesta obljetnica obrane Livna

do18Svečana sjednica livanjskog Gradskog vijeća bila je središnja proslava 26. obljetnice obrane Livna. Nazočni su bili predstavnici političkog, kulturnog, vjerskog i društvenog života grada Livna te gosti iz drugih mjesta Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Pozdravnim govorom obratio se predsjednik Gradskog vijeća Livna Sead Hadžijahić. „Okupili smo se da se prisjetimo onih teških dana prije 26 godina, dana patnje, borbe, prkosa i hrabrosti, dana ratnog kaosa i strahota, granata, gubitaka ljudskih života. Ti dani ne želimo da se ponove, ali ih se prisjećamo i obilježavamo radi budućih naraštaja“, kazao je predsjednik Hadžijahić. “Pozdravivši sve nazočne, te napose branitelje i njihove obitelji, nazočnima u dvorani obratio se gradonačelnik Livna Luka Čelan.

„Ključna obrana livanjskog kraja bila je upravo 13. i 23. travnja 1992. godine. Njezin uspjeh ležao je u velikoj ljubavi prema istinskim vrijednostima, prema slobodi i ljubavi prema ovom Gradu. Ta ljubav rađala je hrabrost, rađala je spremnost na žrtvu. I stoga i danas s ovog mjesta upućujemo veliku zahvalnost svim braniteljima, ne samo iz Livna nego i iz drugih područja Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koji su stali u obranu ovog područja“, kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Čelan i dodao: „Nažalost, za slobodu je neizbježno podnijeti velike žrtve. Poginuli su najbolji među nama, brojni branitelji su ranjeni. Hvala njihovim obiteljima što su dali ono najvrednije. Danas u mirnodopsko vrijeme mlade naraštaje trebamo odgajati ukazujući na potrebu gajenja ljubavi prema rodnom kraju. Na današnji dan prije 26 godina čista obraza uzdigli smo se u punini snage svoje hrabre, odlučne, prije svega domoljubne mladosti. Mladosti, koja nije niti htjela niti znala kalkulirati. Mladosti, koja je istinski voljela. Uvjeren sam da i danas jednako istinski volimo ovaj kraj i želimo mu dobro, prije svega želimo mu odgovornu i prosperitetnu budućnost te siguran i miran razvoj“, istaknuo je gradonačelnik.

Nazočnima u dvorani pozdravnim govorom obratila se i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto koja je kazala da su i danas tužna i duboka sjećanja kao i prethodnih godina kojima odajemo spomen svima koji su dali svoje živote braneći svoj dom i gradeći bolju budućnost za sve nas. „Nažalost današnja sloboda, mir i država u kojoj živimo nije ono što su kao ideal imali i za što su se borili naši branitelji. Na svaki način iskrivljuju se povijesne činjenice te se kroz razne revizije degradiraju braniteljska prava, prijeti oružjem i medijski napada na sve ono što ima predznak hrvatski i veže se uz hrvatski narod. Upravo u ovakvoj politički, sigurnosno i na svaki drugi način neizvjesnoj situaciji u kojoj nas žele proglasiti manjinom moramo prijeći preko svojih razlika i pojedinačnih interesa te ujedinjeni ustrajati u realizacijij naših prava za ostvarenje pune ustavne i svake druge jednakopravnosti“, kazala je, između ostaloga, Krišto. Proslavi 26. obljetnice obrane Livna bio je nazočan i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, zastupnici u federalnom parlamentu, ministri s državne i federalne razine vlasti, predsjednik Skupštine HB županije Robert Bagarić sa zastupnicima, predsjednik županijske Vlade Ivan Jozić s ministrima, konzulica Republike Hravstke u Mostaru Jadranka Modrić, načelnici susjednih općina, kao i gosti iz Republike Hrvatske među kojima je bio hravstki branitelj Mario Nađ, potom zamjenik župana Splitsko dalmatinske županije Luka Brčić, gradonačelnik Kaštela, izaslanstva grada Knina i Sinja, a izaslanik ministra branitelja Republike Hrvatske bio je Željko Mihaljević. Pozdravivši sve nazočne prenio je poruku u ime ministra branitelja poručivši da pokažu snagu zajedništva koja je bila izražena i u najtežim trenucima hrvatske povijesti. Svečanu sjednicu, kojoj su prethodili sveta misa i mimohod ratnih postrojbi, uveličali su članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Dinara, gradska limena glazba pod ravnanjem Mladena Jelovića i članice Vokalne skupine Dinara s voditeljicom Mateom Trboglav Vrdoljak. Nakon svečane sjednice gradskog vijeća položeni su vijenci na spomeniku za slobodu hrvatskog naroda, a proslava je nastavljena zajedničkim druženjem na sektorima Rujani i Čelebić.

U sklopu proslave 26. obljetnice Livna i livanjskog kraja dramska umjetnica Mladenka Gruica, članica KUU Sv. Kliment izvela je monodramu Skupljanje kostiju, temeljenu na istinskom svjedočanstvu majke poginulog branitelja iz Paljuva kod Zadra. Održano je i tradicionalno natjecanje u športskom ribolovu, te međuškolsko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola u malom nogometu i odbojci te tradicionalna ulična utrka.

Fotogalerija