U Livnu održana panel rasprava o temi "Iskustva Mađarske i Slovačke u NATO Savezu"

panel nato1  panel nato3

U zgradi Gradske uprave Grada Livna održana je panel rasprava o temi „Iskustva Mađarske i Slovačke u NATO Savezu“. Organizatori su bili Veleposlanstva Mađarske i Slovačke u BiH uz suradnju s Gradom Livnom. U ime domaćina nazočne je pozdravio gradonačelnik Luka Čelan. Izrazio je zadovoljstvo biti domaćinom jednom ovakvom skupu s temom značajnom za BiH. U obraćanju je kazao da se u razgovorima o Sjevernoatlantskom Savezu često čuje kako integracija svakoj novoj članici nudi novu perspektivu za ukupan društveni i ekonomski razvitak.

„Iskustva dosadašnjih članica svjedoče o brojnim prednostima. Osim onih sigurnosnih i političkih, te prednosti vrlo često podrazumijevaju i značajno povećanje priliva izravnih stranih investicija a samim tim i pozitivan pomak u ukupnom gospodarskom razvitku. Bosni i Hercegovini je, prije svega potreban dugoročni mir i stabilnost iz čega onda proizlazi i gospodarski napredak“, kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Čelan. Jedna od sudionica panel rasprave bila je i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog Doma Parlamentarne Skupštine BiH i zamjenica predsjedavajućeg Povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Borjana Krišto. Govoreći iz perspektive BiH Krišto je naglasila da su EU i NATO vanjskopolitički prioriteti BiH, ali isto tako za razliku od EU puta oko kojeg postoji puni politički konsenzus oko NATO puta postoje određena razmimoilaženja stavova.

panel nato4  panel nato 6

„Stabilna ekonomska situacija doprinosi društvenoj sigurnosti, smanjuje socijalne tenzije i čini društvo sređenijim, a članstvo u NATO-u svakako je pozitivan signal za strane investitore“, kazala je Krišto. Također je dodala da vjeruje da će, uz iskren politički dijalog i uz reforme koje će voditi ka perspektivnoj budućnosti i jednakopravnosti konstitutivnih naroda BiH snažnije koračati ka europskim i euroatlantskim integracijama. Iskustva Mađarske i Slovačke u NATO Savezu prenijeli su mađarski veleposlanik Krisztian Paso i slovački veleposlanik Martin Kaćo. Veleposlanik Paso je kazao da je Mađarsko veleposlanstvo u BiH trenutačno kontakt veleposlanstvo za NATO. „Iskustva naše zemlje su pozitivna. Danas u Mađarskoj nitko ne pita je li vrijedilo stupiti u NATO Savez. Svakom je jasno da smo od toga imali samo dobit“, kazao je Posa.

panel nato 5

Također je istaknuo da u njegovoj zemlji građani na to članstvo gledaju sa ekonomskog i aspekta sigurnosti. Slovački veleposlanik Kaćo, govoreći o prednostima članstva u NATO je kazao kako je u svakom slučaju bolje odlučivati zajedno s velikima nego biti izvan i čekati što će netko i kako odlučiti. U svojim izlaganjima veleposlanici su iznijeli niz konkretnih pozitivnih primjera te govorili o o nedostatcima. Odgovarali su na pitanja publike među kojima su bili i mladi Livna, prije svega školarci, kojih je, između ostaloga, zanimalo kako bi se članstvo u NATO-u odrazilo na obrazovanje u BiH. Gosti na panel raspravi, uz ne mali broj publike, bili su i veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić, konzul RH u Livnu Tomislav Vrdoljak, te predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić.