Održan sastanak o sprječavanju požara na otvorenom

Datum objave: 26.04.2023.

U  organizaciji Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Livno održan je sastanak s predstavnicima gradskih i županijskih institucija i Dobrovoljnih vatrogasnih društava. Tema je bila prevencija od požara na otvorenom. Sastanku su se odazvali predstavnici Uprave civilne zaštite HBŽ, Uprave za šume HBŽ, Hercegbosanske šume Livno, Policijske postaje Livno, protupožarni inspektor, komunalni inspektor, komunalni redari Gradske Uprave, Profesionalne vatrogasne postrojbe Livno, predstavnici DVD Sv. Ana Lištani i DVD-a Gospe Vidoške. Na sastanku su se istaknule dobre prakse suradnje koje su dale pozitivne rezultate suradnje navedenih institucija a isto tako su naglašeni i propusti za koje se u budućnosti trebaju iznaći rješenja.

Nakon sastanka upućen je poziv stanovnicima Livna da budu odgovorni i suzdržani od paljenja vatre na otvorenom. Naglašeno je da paljenje strnjišta, suhe trave odnosno poljoprivrednih obradivih površina ima niz negativnih posljedica koje dovode do dugotrajnog degradiranja zemljišta, naročito ako se izvodi svake godine. Paljenjem se razvijaju visoke temperature, koje ubijaju korisne mikroorganizme zemljišta, kišne gliste i druge sitne životinje koje su važne za ravnotežu i stvaranje humusa. Paljenje nema ni jednu korisnu svrhu i samo ide na štetu poljoprivrednim proizvođačima. Bolje je odmah nakon žetve biljne ostatke zaorati, tj. obaviti ljuštenje strništa, rečeno je nakon sastanka.  Nadležne službe Grada Livna i djelatnici Policijske uprave pojačano će nadzirati i kontrolirati naseljena mjesta a predstavnici Hercegbosanskih šuma protupožarnim dežurstvom/nadzorom će u ranoj fazi izbijanja požara detektirati i zaustaviti ili pozvati vatrogasnu postrojbu. U slučaju kršenja Odluke o uvjetima i načinu spaljivanja suhe trave korova, raslinja i biljnih otpadaka, nadležne službe će počiniteljima naplaćivati novčane kazne u iznosu do 1.000,00 KM.

Istaknuto je da je  dužnost i obveza građana da obavijeste vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122 o izbijanju požara, te isto prijaviti počinitelje požara.