Grad Livno

Grad Livno – Grad za poduzetnike

#iskoristipriliku

Dobrodošli u Grad za poduzetnike

Upoznajte Grad Livno

Livno je grad u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine koji graniči s Republikom Hrvatskom. Jedan je od najstarijih gradova na širem području. Prvo pisano spominjanje njegova imena seže u daleku 892. godinu. Udaljeno je svega stotinjak kilometara od Splita, hrvatskog turističkog središta. Njegov položaj iznimno je povoljan za povezivanje s koridorima autocesta u regiji. Općina ima oko četrdeset tisuća stanovnika i bogata je prirodnim resursima.

Livno ima tri rijeke Bistrica, Žabljak i Sturba. Od tri stalna toka najveći je onaj rijeke Sturbe(14,2 km). Na području Buškog blata izgrađena je akumulacija Buško jezero. S površinom od oko 50 km četvornih jedno je od najvećih umjetnih jezera u Europi. Ovako vodama bogat kraj stvara izvrsne uvjete za bavljenje gospodarskim, športskim i turističkim ribolovom.

Klimatski elementi svrstavaju livanjski kraj u područja umjereno – kontinentalne klime. Srednja godišnja temperatura zraka iznosi 9°C. Najtopliji je mjesec srpanj s prosjekom od 18,6°C. Srednja godišnja duljina sijanja sunca u Livnu je oko 2250 sati što daje prosječnu vrijednost od 6,2 sata dnevno. Usporedbe radi, Hvar, kao najsunčanije mjesto u široj regiji ima srednju godišnju duljinu trajanja sunčeva sjaja 2745 sati odnosno 7,4 sata dnevno. Livno je vjetrovit kraj i na vjetar otpada 73,5%, a na tišine 26,5%. Najučestaliji je jugoistočni vjetar, potom sjeverac i bura, te sjeveroistočni. Vjetrovi pušu tijekom cijele godine, a najjači su u razdoblju siječanj-travanj.

Prednosti Općine Livno su zemljopisni položaj (tranzitno područje), također i infrastrukturni preduvjeti (struja, voda, kanalizacija) te dovoljne količine kvalitetne vode na izvorištima za cijeli prostor općine. Posebno ističemo mogućnosti proizvodnje električne energije ( sunce, vjetar, hidro potencijali). Livanjsko područje pogodno je za razvoj poljoprivrede i stočarstva, potom za razvoj voćarstva i uzgoj ljekovitog bilja.

Infrastrukturni uvjeti na cijelom području općine su na zavidnoj razini. Na području općine Livno formirane su tri gospodarske zone Jug, Begovača i Brda. Gospodarska zona Jug smještena je u središtu grada i proizvodno uslužnog je karaktera. Zona Begovača je od grada udaljena dva kilometra i namijenjena je proizvodnim pogonima. Treća zona Brda od središta grada udaljena je deset a od magistralnog puta Livno – Split pet kilometara. Predviđena je za proizvodne pogone.

Livno ima bogatu kulturnu tradiciju. Jedna od najznačajnijih kulturnih ustanova je Franjevački muzej i galerija Gorica u kojem je smještena sakralna, arheološka, numizmatička i zbirka starog oružja. U galeriji je stalni postav najpoznatijeg livanjskog slikara Gabrijela Jurkića. Svake godine tijekom srpnja i kolovoza u Livnu se održava manifestacija Livanjsko kulturno ljeto. Program je bogat izložbama, književnim večerima, kazališnim predstavama, koncertima različitih vrsta glazbe.

Ono po čemu je Livno ipak najpoznatije je stoljetna tradicija na daleko poznatog livanjskog sira. Osima tradicije u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, kvalitetu sira uvjetovali su posebni klimatski uvjeti, prirodni pašnjaci i livade te raznolikost vegetacije.

Od drugih mjesta u široj regiji Livno se ističe po svojevrsnoj turističkoj atrakciji. Naime, na visoravni Kruzi boravi krdo poludivljih konja o kojima govore i svjetski mediji.

Dobro došli u Livno!

Novosti i događanja